Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

1933-as Jemboree 80. évfordulója

2013.05.16

Vendégünk volt Forgács Judit százados Helyőrségi Parancsnok

 

Májusi klub összejövetelünket a Gödöllői Királyi Váróban tartottuk meg.

Klubvezetőnk kíséretében meglátogatta klubunkat Forgács Judit százados Helyőrségi Parancsnok és együtt megtekintettük a cserkészkiállítást.

 

A kiállítás a szecessziós művészeti programsorozat részeként, a Gödöllőn 1933. évben megtartott cserkész világtalálkozó ( Jamboree ) 80. évfordulója alkalmából került megrendezésre.

 

A 2013. év Gödöllőn a „ Szecesszió Éve”. Gödöllő neve a hazai és nemzetközi életben egyet jelent a szecesszióval, a múlt század elejének művésztelepével, melyet Kőrösfői-Kreisch Aladár festőművész, Nagy Sándor és Maróti Géza művésztársai alapítottak.

Kapcsolatuk volt a szecessziós művészet kiemelkedő személyeivel, Székely Bertalannal, Rippl-Rónai Józseffel, Róth Miksával és több külföldi művésszel is.

A művésztelep művészeinek közös munkái megtalálhatók a helyi, a hazai, és a külföldi kiemelkedő jelentőségű épületek díszítésében. Munkásságuk elismeréseként a világkiállításokon ezüst és arany érmeket is nyertek.

A gödöllői művésztelep mai működik és látogatható.

A gyönyörű Róth Miksa Múzeum Budapesten a Nefelejcs utca 26. szám alatt található.

 

A „ Szecesszió Éve” rendezvénysorozat Gödöllőn Kőrösfői-Kreisch Aladárnak állít emléket születésének 150. évfordulója alkalmából.

A tárlatvezetéssel egybekötött cserkészkiállítást nagyon szép műemlék épületben, a Királyi Váróban láthattuk. A neo-reneszánsz stílusban épült Ferenc József és Erzsébet királyné részére épült a vasútállomáson.

Ez az épület a királyi időszak egyik legszebb emléke, amit 1882-ben adták át. A II. világháborúban, és az azt követő időszak rombolásai után 2011-ben a város felújította és most újra régi pompájában látható, mint múzeum.

Ebben a szép környezetben hallgattuk a tárlatvezető előadását az 1933. évi világra szóló eseményről, a Jamboree-ról. A világtalálkozóra 33 országból 30.000 fiatal érkezett, és táborozott.

Nagyon sok eredeti emléktárgyat és korabeli filmet láttunk, érdekes történeteket hallottunk arról, hogy a város egész lakossága, a katonaság, a vasutasok, a gyári munkások lelkes összefogással mennyit dolgoztak a találkozó sikeréért. És nem volt hiábavaló ez az összefogás! A cserkésztalálkozó és városunk híre eljutott a világ minden tájára.

Városunk fejlődését is segítette a világtalálkozó. Utak, üzletek, és egyéb létesítmények épültek, parkok létesültek, fejlődött a vendéglátás, a vasúti közlekedés, és a kereskedelmi szolgáltatás.

 

Szép élményt jelentett számunkra ez a múzeumi látogatás, és kellemesen töltöttük el a délutánt Forgács Judit századossal.

Várjuk további látogatásait!

A jó együttműködésünk a Helyőrségi Parancsnokkal elősegítheti kapcsolataink fejlesztését a Magyar Honvédség nyugdíjas klubjaival, és az érdekvédelmi szervezetekkel. Széleskörű kapcsolataink nemcsak a szabadidő kellemes eltöltését segíthetik, hanem hasznos tanácsokat, esetleg gyakorlati segítséget kaphatunk a szociális problémáink megoldásában. Ezáltal érezhetjük a Magyar Honvédség nagy családjának összetartó erejét.

Mátrai Ferencné

tudósító

                                                                                                                                                           

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.