Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Programajánló -Túraajánlatok

Bécs

Mikor érdemes Bécsbe látogatni?

Nemzeti ünnepükön október 25-én. 1955. október 25-e semlegességük megadása.

Ebből az alkalomból ingyen látogathatók a múzeumok, és a vár. Mária Terézia Platz: Szépművészeti , az Iparművészeti, és a Természettudományi Múzeumok.

A kávéházakban sok finomság kapható kedvező áron!

 

Kirándulás a Börzsönybe

A Börzsöny a Duna és az Ipoly szögletében található. Legnagyobb csúcsai a Csóványos és a Nagy-Hideghegy. Minden évszakban kedvelt turisztikai hely. Télen sítelepei is vannak.

A Börzsönyben bőséges a csapadék, ezért üde és szép a táj, sok a forrás és a patak. A tájat összefüggő tölgy és bükk erdő borítja, déli részén szelíd gesztenyés is van.

Az erdőkben szarvas, őz, róka, vadmacska, sőt vaddisznó is él. A turisták kisvasúttal járhatják körbe a vidéket. Nagyon sok a látnivaló.

Drégelypalánkon Szondi György sírja van. Szondi György 1552-ben volt Drégelyvár kapitánya. 1552-ben Ali budai basa tízezres sereggel ostrom alá vette a rossz karban lévő várat, amelyet Szondi 150 emberrel védett. Segítség sehonnan sem érkezett. A várat a törökök rommá lőtték. Szondi elutasította a megadásra szólító felhívást és a katonáival elesett a vár védelmében. Történetét megörökítették az irodalomban: Acsády Ignác: Drégely és hőse, Tinódi Sebestyén: Ali basa históriája, Kölcsei (vers 1830-ban) Arany János: Szondi két apródja.

Márianosztrán a Pálosok Kegytemploma látható. Nagybörzsönyben tájház, Szakolyán Mányoki Ádám háza látható. Mányoki (1673-1756) festőművész, II. Rákóczi Ferenc festője, majd Drezdában lett udvari festő. Arcképei egész Európában híresek lettek. II. Rákóczi Ferenc arcképe a Szépművészeti Múzeumban található.

Az út további része Zebegény, Kismaros, a csodálatos Dunakanyar, az utolsó állomás pedig a történelmi emlékekben gazdag Vác. Felejthetetlen szép élményeket nyújt az a kirándulás!

 

Esztergom

Az esztergomi kirándulást kössük össze párkányi kirándulással!

Az esztergomi Bazilika az ország legnagyobb, rangban legelső temploma, hisz az ország prímásának székesegyháza. A mostani Bazilika elődjét Szent István király alapította államiságunk első évtizedében. Ekkor még a király is Esztergomban lakott. Szent Adalbert tiszteletére szentelték fel, és „szép templom”-nak nevezték. Ez a templom a törökkel vívott harcok során elpusztult. Csupán egyik oldalkápolnája maradt meg, melyet Bakócz Tamás érsek 1507-től kezdődően építtetett sírkápolnául. Ez Itálián kívül az egyik legkorábbi és legszebb reneszánsz építmény.

A jelenlegi székesegyházat Rudnay Sándor hercegprímás kezdte építtetni Kühnel Pál és Packh János tervei szerint, klasszicista stílusban. Az alapkőletétel 1822-ben volt. Közel 50 évig épült. Közben az érseki szék betöltetlensége és az 1848-as szabadságharc miatt hosszú évekig szünetelt az építkezés. Az eredeti terveken Hild József változtatott. 1856. augusztus 31-én Liszt Ferenc Esztergom miséjének hangjai mellett szentelte fel Scitovszky János hercegprímás.

 

Majk

Idén készült el az Európa-szerte kuriózumnak számító majki kamalduli remeteség kolostorépületének és környezetének felújítása.

A hely túl azon, hogy gyönyörű, varázslatos kisugárzással is bír, melynek az oka, hogy a hajdani templom helyén dupla Szent György-vonal-kereszteződést találtak.

A Szent György-vonalak kereszteződései megtalálhatók az összes ősi szakrális helyen, például Stonehengenél, az egyiptomi piramisoknál, a pálos kolostoroknál, az Árpád-kori templomoknál. Behálózzák az egész földet, de Magyarországon a háló sűrűbb, mint másutt. Úgy vélik, a Szent György-vonalak fölött tartózkodva feltöltődünk jótékony, gyógyító energiával, testünk és lelkünk is harmonikusabbá válik, könnyebben jutunk meditatív állapotba. A majki csillagalakzatnak a szokásosnál  erősebb a hatása, így nem csoda, ha mindenki jól érzi magát a remeteség területén.

Azt tudjuk, hogy II. Rákóczi Ferenc  sírboltját Kassán, a Szent Erzsébet Székesegyházban tekinthetjük meg. De azt csak kevesen tudják, hogy a szívét halála után MAJK pusztán a KAMALDULI REMETESÉG templomában helyezték örök nyugalomra.

Az a fejedelem szívének urnája a II. világháborúban elpusztult. Ezt a tényt emléktábla jelzi MAJK pusztán a romtemplom falán!

 

Városliget

Tudtátok, hogy a Városliget volt régen a Rákos mezeje?

Ez a hely 1286. és 1540. között több rendi országgyűlés színhelye volt.

1514-ben innen indult Dózsa György vezetésével a parasztfelkelés.

A Márciusi Ifjak 1848. elején ide hívták össze a népgyűlést, hogy meggyorsítsák a pozsonyi országgyűlés reformtárgyalásait.

Napjainkban a főváros kedvelt pihenőhelye és kulturális centruma, melynek teljes területe 100 hektár. Ebből mintegy 81 hektár a tulajdonképpeni park, és abban kb. 6500 fa áll.

A parkban vagy a határain számos nevezetesség, látványosság található. A millennium idején, az ezredéves ünnepségekre épült meg rajta a Hősök tere, a Vajdahunyad vára, majd folyamatosan a ma látható épületegyüttes, a mesterséges tó, a Műjégpálya, a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Vidámpark, a Fővárosi Nagycirkusz, a Széchenyi fürdő, a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok. Itt van a Közlekedési Múzeum és a Petőfi Csarnok is. Évtizedeken keresztül itt rendezték meg a Budapesti Nemzetközi Vásárt, amelynek a X. kerületbe való áttelepítése óta – a Petőfi Csarnok területét kivéve – a zöldterületet jelentős részben visszanyerték.

A Városligetben az elkövetkező években átépítések várhatóak:

  • Nemzeti Galéria és a Magyar Zene Háza a Városligetben épül meg,
  • Újjáépítik a Közlekedési Múzeum 1896-os épületét
  • Megépül az állatkerti biodóm, és a volt vidámparki terület sarkában egy parkolóház
  • Új épületet kap a cirkusz, a helyszín azonban még nincs kijelölve.

Egyelőre nem épül meg a Néprajzi Múzeum új épülete, illetve az Ötvenhatos Emlékmű mellé szánt két kocka, és az Építészeti és a Fotómúzeum már egyáltalán nem szerepel a LigetBudapest tervekben.

 

Zebegény

Nem akármilyen élménye lesz annak, aki hajóval Zebegénybe látogat. Maga a hajóút is felejthetetlenül gyönyörű, de ami utána következik…!

A hajóról leszállva, a híd árkádjain áthaladva a Dunára néző, egységes homlokzatú parasztházak tűnnek fel. Ezután a főtéren megláthatjuk Kós Károly és Jánszky Béla tervei alapján épült római katolikus templomot, melynek belső falait díszítő csodálatos freskókat Kőrösfői Kriesch Aladár és tanítványi készítették. Nagy Konstantin látomását valamint a Szent kereszt történetét ábrázolják.

Zebegény legfőbb nevezetessége a Szőnyi István Emlékmúzeum. Az idelátogatók megismerhetik a nagy művész legszebb festményeit, grafikáit, láthatják a lakás szobáit, és a műtermeit, a hatalmas kertet.

Az emlékmúzeumtól nem messze található a Hajózás Történeti Gyűjtemény. Ezután felkapaszkodhatunk a falu fölött húzódó Kálvária dombra. Innen remek kilátás nyílik a Fő térre, a Dunára, és a távoli csodálatos tájakra.

A Kálvária dombon különös emlékmű együttes húzódik, melyet Maróti Géza szobrászművész tervei alapján készítettek, az első világháborúban elesettek emlékére. A Trianon tragédiáját is felidéző emlékmű bonyolult szimbolikája miatt páratlan az országban.

Hazatérve a lebukó nap fényében Budapest páratlanul szép panorámájában gyönyörködhetünk.

 

Az ajánlást összeállította: Mátrai Ferencné klubtag

 

A mappában található képek előnézete Programajánló -Túraajánlatok

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.